HABEŞ KEDİSİ

Irk Bilgileri / Kedi

Diğer Adı: Abyssinian

Yaşam Süresi: 9 ile 15 yıl arasında yaşarlar.

Kilo: Erkek 5,5 kg, dişi 4,5 kg aralığında.

Habeş Kedisi Hakkında

Viktoryen dönemde ilk kez yetiştirilen Habeş kedisi, 1871 yılında Crystal Palace Kedi Şovunda görücüye çıktı. Gösteride üçüncü olması üzerine kedinin namı tüm İngiltere de yayılmaya başladı. Bu dönemden önce bu türe ait herhangi bir ize rastlanmıyordu ve sonrasında Habeş kedisi hakkında bilimsel çalışmalar başlatıldı. 1927 yılında ilk Fransa’ya ve akabinde birçok dünya ülkesine götürülerek bilinirliği artırıldı.

Habeş kedisi Abyssinian ismini Abyssinian savaşından almıştır.

Bu kedilerin kökeni Asya olduğu düşünülse de günümüzde Etiyopya olarak bilinen bölgede yaşadıklarına dair izler vardır. Hatta Antik Mısır devlerinde Firavun 2. Ramses Habeş kralından bu kediyi Mısır’a göndermesini rica etmiştir. Ancak yine de köken olarak Birman, Siyam ve Russian Blue cinsi kedilerle aynı şekilde Asya olarak kabul edilir.

Ayrıca Habeş kedisi Somali kedisinin de atasıdır.

Habeş kedileri Türkiye’de iyi tanınan, ancak evlerde çok fazla sayıda bulunmayan kedilerdir.

Habeş Kedisi Özellikleri

Olumlu Özellikler

  • Fazla tüy dökmezler, bakım ihtiyaçları az olacaktır.
  • Sahibi ile vakit geçirmeyi seven, aktif ve oyuncu kedidir.
  • Çocuklar ve diğer evcil hayvanlarınız ile iyi geçinirler.

Olumsuz Özellikler

  • Kucak kedisi değildir, sürekli sevilmek istemezler.
  • İnek sütüne alerjisi olduğu için aşırı tehlikeli boyutlara ulaşabilir.
  • Çok aktif ve hareketli olmaları sizin için dezavantaja dönüşebilir.

Habeş Kedisi Bakımı

Habeş kedisi bakım yönü ile sizi çok zorlamaz. Tüyleri çok kısa olduğu için çok dökülmez.  Tüy bakımı için haftada bir kez taranması yeterlidir.

Banyo yapmak onlar için zorlayıcı geçebilir çünkü su ve ıslanmaktan hiç haz etmezler.

Diş bakımı her gün yapılmadır. Eğer mümkün değilse haftada bir diş fırçalanması gerekir.  

Tırnaklarının 2 haftada bir kesilmesi onun için yeterli olacaktır.

Gözlerindeki çapakların en fazla haftada bir silinmesi gerekir. Kulaklarının nemli bir pamukla üç, dört günde bir silinmesi gerekir.

Bu tür sürekli oyun oynamak istedikleri için oyuncakları sürekli temiz ve bakımlı olması gerekir. Oyuncaklarının temiz olmaması durumunda hasta olabilirler.

Habeş Kedisi Karakteri

Zeki ve belki de tüm kediler arasında en aktifi onlardır. Diğer kedi türlerine göre en yükseğe tırmanama, zıplama gibi özelliklere sahiptirler. Ve avcılık özellikleri çok gelişmiştir. İngiltere de pek çok sarayda fare yakalama görevi yapmıştır. Karakter olarak yüksekte durmayı severler. Evde beslendikleri zaman yüksek yerlere tırmanmayı tercih eder. Perdeler, kapı üstleri, dolaplar ve buna bezeyen her noktada bu türe rastlamak hiç şaşırtıcı değil.

Kısa sürede öğrenme kapasitesine sahip bu kediler her olayı oyuna çevirebilir ve her şeyi oyun aracı olarak kullanabilirler. Sürekli aktif halleri ile oyunu ve hareketi çok sevdiği için onu sürekli meşgul edecek bir şeye ihtiyaç duyarlar. Bu konu üzerinde biraz üzerinde düşünmeniz gerekecek.

Kedileri seven her köpekler ve çocuklarla iyi anlaşmaktadır. Köpeklerden başka papağan ve hamster ile de iyi anlaşabilmektedir. Pencereden kuşları izlemekte çok hoşuna gider.

Ayrıca kucakta durmak ve sürekli sevilmek ona göre değil. Telaşlanmayın, arada sırada sevilmek ister o zaman yanınıza gelecektir.

Habeş Kedisi Görünüşü

Habeş Kedisi ince kemikli, orta boyludur. Kafaları üçgenimsidir ve kulakları büyüktür. Gözleri kocamandır ve birbirinden ayrıdır. Görünüşte en belirgin karakteristik özelliklerinden biri gözlerinin altındaki çizgileridir. Gözleri yeşil veya altın sarısı olabilir.

Küçük bir kedidir. Maksimum 4,5-5 kg aralığındadır. Vücudu kaslıdır. Bacakları ince olup patileri de küçüktür. Bu sebeple narin bir görünüşe sahiptir.

Tüyleri orta uzunlukta ince ancak sıktır. Kürkleri mavi, kızıl ve kahverengidir. Kimisinin açık, kimisinin koyu çizgileri vardır.

Habeş Kedisi Sağlık

Bu kedi türü özellikle peynir ve salam yemeyi çok sever, fakat çoğu Habeş kedisinde inek sütüne karşı aşırı hassasiyet bulunur.  Bu yüzden sütten uzak durmalısınız!

Habeş kedisinde piruvat kinaz eksikliği görülebilir. Bu hastalık kan hücrelerine enerji üretimini sağlayan enzim üretimi ile ilgili bir problemdir. Bu hastalığa 6 aylık yavruluk döneminden 12 yaşına kadar rastlanması mümkündür. Çok belirgin bir şekilde belirti vermeyen bu hastalığın kontrolü için, düzenli bir şekilde testler yaptırabilirsiniz.

Habeş kedisinin ortalama ömürleri 9-15 yıldır. Fakat iyi bir bakımla 20 yıl yaşayabilir.

Puanlama

Habeş kedisinin bizden alacağı (10 üzerinden) puanlar tam olarak şöyledir:

  • Türkiye İçin Popülarite: 4
  • Zekâ: 10
  • Çocuklar İle Arası: 8
  • Hareketlilik: 8
  • Bakım İhtiyacı: 3
  • Oyunculuk:8
  • Eğitilebilirlik: 7
Habeş Kedisi hakkında yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.
HABEŞ KEDİSİ YORUMLAR
Mco Altn

Bu cinsten kedi istiyorum Fakat fiyatı uygunsa eğer. Gerçek anlamda istiyorum yuva olsun diye. Fiyatıyla beraber [email protected] yerden yazarsanız elinde olanlar haber etsin. Yer Istanbul.

Burak Çeçen

Merhaba, ben Abyssinian cinsinden bir yavru arıyorum. Uygunsa verebilecek olan varsa bana yazabilir [email protected].

Havva Yıldız
Havva Yıldız

Merhaba, belki burası uygun yer değil ama ben bu cinsten dişi yavru bir can istiyorum. Eğer uyguna verebilecek olan varsa [email protected] a yazabilir. İstanbul'da ikamet ediyorum. Teşekkürler...