Banned
Balık / Malzemelerkategorisi.

Dış filtre malzemeleri ve kullanım amaçları

Dış filtre içerisin de kullanılan her malzemenin bir amacı vardır. Dış filtre malzemeleri ne işe yarar diyorsanız, bu yazımda dış filtre içerisinde kullanılan genel malzemelere değineceğiz. Suyun kimyasını değiştirmek amacı ile kullanılan mercan kırığı, midye kırığı vs. konulara detaylara inilmeyecektir. Onlara ve bu malzemelerin filtre içerisinde ki yerleşim sıralarına ayrı bir başlıkta değiniriz.

Şimdi gelelim her dış filtrede kullanılan genel malzemeler ve filtre de görevlerine.

Seramik halkalar :

Gözenekli veya gözeneksiz halkalar mevcuttur. Seramik halkaların asıl görevleri kaba pislikleri tutmak ve ayrıca yüzeylerinde (gözeneklerinde) yararlı bakterilerin yuvalanmasına imkan sağlamaktır. Kaba pisliklerin, su süngere girmeden önce seramikte takılması, dış filtremizde ki süngerlerin kolay tıkanmasını debisinin (su çevirisi) düşmesini önlemektedir.

Mavi kalın sünger :

Bu sünger parçası da her filtre içerisinde bulunmalıdır. Dış filtre içerisinde görevi seramikten kaçan daha küçük pislikleri tutmaktır. Tutamadığı pisliklerin bile içerisinden geçerken daha küçük parçalara bölünmesini sağlar.

Substrat :

Yaralı bakterilerin yoğunluğu buradadır. Akvaryumumuz için hayati önem taşır. Substrat balıklarımız için fazlasıyla zehirli olan, balık dışkıları, çürümüş bitkiler veya çürüyen yem artıklarından oluşan Amonyak ın yok edildiği kısımdır. Substrat içerisinde ki Amonyak ile beslenen bakteriler Amonyağı tüketir ve nirtara çevirir. Nitrat balıklarımız için daha az zararlıdır. Substrat ın önemi büyük olduğu için kaliteli Substrat malzemesi satın alınmalıdır. Alternatif olarak Lav taşı kullanılabilir.

Elyaf :

Dış filtre içerisinde ki elyaf, seramik halka veya mavi kalın süngerin tutamadığı en küçük parçaları tutmaya yarar.

Aktif karbon :

Bu küçük kömür parçaları, organik molekülleri filtrelemek için kullanılır. Akvaryumda ki kötü koku veren maddeler, klor gibi sudaki balıklarınız için zararlı olabilecek maddeleri temizler.

Zeolit :

Aktif karbonun uzun ömürlüsü ve ekstra olarak amonyak tutucu özelliği olduğu bilinir. 6 ay gibi bir süre kullanılabileceği sonra tuz ile ters yıkama yapıp bir 6 ay daha kullanılabileceği belirtilir. Çok güçlü bir amonyak emicidir. Özellikle amonyak patlaması sinyalleri veren akvaryumlarda su değişimi yapmadan amonyaktan kurtulmanın en pratik yoludur.

Bioball :

Filtre içerisinde ki bioball suyun akıntısının yönünün karışmasını ve filtre içerisinde ki her bölgede akıntı oluşmasını sağlar. Çünkü akıntının belli bir yerde odaklanması, yalnızca oradaki bakterilere fayda sağlayacaktır. Ayrıca bioballlar bakterilerin tutunması içinde çok geniş olmasa da alan sağlar.

Diğer temel filtre malzemeleri hakkında sizler de yorum olarak konuya katkı da bulunabilirsiniz.

Dış filtre içerisinde kullanılan ve beslediğiniz canlı türüne göre değişkenlik gösterebilecek malzemeler için ayrı bir konuda görüşmek üzere.

    0 CEVAP
    16.505 GÖRÜNTÜLENME
Henüz cevap yazılmamış, ilk yanıtı siz yazarak yardımcı olun.
Bu soruya cevap yazabilmek için oturum açmalısınız.