Administrator
Balık / Üremekategorisi.

Cüce vatoz üretimi soru ve cevaplar

Cüce vatoz balıklarının üretimi nasıl yapılır gibi veya şu nasıl olmalıdır gibi aklınızda bir sürü sorular olabilir. Cüce vatoz üretimi ile ilgili gelin bu soruları birlikte yanıtlayalım.

Cüce vatozların yumurtlama alanı nasıl olmalıdır ?

Cüce vatoz üretimi yapacaksanız mutlaka akvaryumunuz da Hindistan cevizi, kırık testi veya küp bulunmalıdır.

Cüce vatoz üretim akvaryumu nasıl olmalıdır ?

Olmazsa olmazlardan bir tanesi de karanlık ortamdır. Cüce vatoz üretimi için akvaryumda kullanacağınız filtre mutlaka akıntısı az, üretim filtresi olmalıdır. Pipo filtre kullanabilirsiniz. Fazla ışık olduğu ortamlarda ve sürekli akvaryuma müdahale edildiği zaman çok çabuk bir şekilde stres yaşayabiliyorlar. Bitkili akvaryumlardan hoşlanıyorlar.

Cüce vatozlar yumurtalarını yer mi ?

Hayır, yumurtalarını yemezler.

Cüce vatozlar yavrularına zarar verir mi ?

Hayır, yavrularını yemez, öldürmez veya zarar vermez.

Cüce vatoz yumurtaları veya anne ile baba akvaryumdan ayrılmalı mı ?

Cüce vatozlar, yumurtalarını döktükten sonra akvaryumdan erkek veya dişi cüce vatozu ayırmanıza hiç gerek yok, ikisi birlikte yavrularına çok iyi bir şekilde bakabilirler. Dişi cüce vatoz, yuvaya yumurtalarını bıraktıktan sonra bir daha yavruları ile ilgilenmez. Yavrular ile ilgili tüm işleri erkek cüce vatoz yapar ve yavrularını korur.

Cüce vatoz yumurtalarının çıkma süresi ne kadardır ?

Yavruların yumurtadan çıkması yaklaşık 4-5 gün, kimi zamanda 1 hafta sürebilir. Yavrular, yumurtadan ilk çıktıkları zaman altın sarısı renginde olurlar ve karınlar da ufak bir yumurta kesesi taşırlar. Zaman içerisinde taşıdıkları bu kese siyah rengi alır.

Cüce vatoz akvaryumunda elma salyangozu, karides olabilir mi ?

Üretim yapılacaksa eğer akvaryumda kesinlikle salyangoz, karides, planarya veya başka bir canlı olmaması gereklidir aksi halde cüce vatozlar üremeye bir süre ara veriyorlar.

Cüce vatoz yavruları akvaryumdan ayırılmalı mı ?

Akvaryumunuz en az 200 litre ise yavruları akvaryumdan rahatlıkla büyütebilirsiniz.Akvaryumda herhangi bir başka türde balık yoksa, akvaryumunuz bol bitkili ve 1 erkek 2-3 dişi oranı var ise ayrıca daha önceden doğan yavrularda bulunmuyorsa yavruları ayırmanıza gerek yok. Fakat yavruları ayırmak istiyorsanız 60 litrelik bir akvaryum yeterli olacaktır. Ayrıca vatoz yavruları çok hassas balıklardır, bu yüzden yavruları ayırmadan önce biraz büyümelerini bekleyebilirsiniz.

Cüce vatoz üretim akvaryumunda kum olmalı mıdır ?

Mutlaka olmalıdır diye bir şart yoktur, akvaryum temizliği ile uğraşmak istemiyorsanız, akvaryumun kumsuz olması daha iyi olacaktır.

Cüce vatoz üretim akvaryumunda başka bir balık olabilir mi ?

Cüce vatoz üretim tankında mutlaka başka bir tür balık olmamalıdır. Aksi halde balıklarınız strese girebilir.

Cüce vatoz akvaryumu en az kaç litre olmalıdır ?

Cüce vatoz akvaryum boyutları en az 40*40*50 boyutlarında ve en az 100 litre olmalıdır. Bu sayede akvaryumunuz oldukça ferah olur ve sağlıklı bir şekilde yavru alabilirsiniz. Bazı akvaristler 10-50 litre arası akvaryumlarda da cüce vatoz üretimi yapıldığını belirtebiliyorlar. Evet, bu akvaryum koşullarında da üretim yapılabilir fakat sağlıklı ve düzenli bir şekilde yapılamaz.

Cüce vatoz akvaryumunda su değişimi ne sıklıkla yapılmalıdır ?

3 haftada bir akvaryumun 1/4 oranı şeklinde su değişimi yapabilirsiniz.

Yavru cüce vatozlara salatalık verilir mi ?

Verilebilir, salatalığı büyük bir iştahla tüketirler ve yavrular için bir zararı yoktur.

Cüce vatoz üretimi için erkek ve dişi oranı nasıl olmalıdır ?

Cüce vatoz üretiminde genellikle 1 erkek 2 veya 3 dişi şeklinde bir oran tavsiye edilir. Aksi halde yavru verimi en aza indirgenir ve yumurtalar yuvadan dışarı atılabilir. Aynı akvaryumda birden fazla erkek cüce vatozun bulunması halinde kavga ve rahatsızlıklar başlar ve beraberinde balıklarınız da stres oluşur. Bu nedenle üretim performansı oldukça düşer. Eğer sağlıklı ve düzenli bir şekilde yavru almak istiyorsanız bu oranı korumanız gerekiyor.

Cüce vatozlar da cinsiyet ayrımı nasıl yapılır ?

Cüce vatozlar, erişkin hale geldikten sonra cinsiyet ayrımı daha kolay ve rahat bir şekilde yapılmaktadır. Erkek cüce vatozların kafalarında dikensi uzantılar yer almaktadır ve vücutları dişilere göre daha uzun ve geniş yapılıdır. Dişi cüce vatozlar da da kimi zaman dikensi uzantılar gözükür fakat oldukça küçük boyda ve az miktardadır.

Cüce vatoz üretimin de dikkat edilmesi ve bilinmesi gereken noktalar

- Cüce vatozlar, nitrit ve nitrat dengesine karşı oldukça hassas yapılıdır, özellikle cüce vatoz yavruları su şartlarına karşı oldukça narindirler.

- Tuzdan nefret ederler.

- Cüce vatozların yumurta yaptıkları bölgeyi her kuluçka sonrasında iyi bir şekilde temizlemek gerekir.
- Cüce vatozlar, yumurtalarını dökdüten itibaren ilk bir ay boyunca mutlaka su değişimi yapılmamalıdır. Aksi halde yavru kayıpları yaşayabilirsiniz.

- Cüce vatoz akvaryumlarında birkaç adet lepistes olması, cüce vatozların stresini yok edecektir.

- Cüce vatoz üretimi ve yavru alınmasından ziyade daha çok yavrular dünyaya geldikten sonra onların bakımı ve büyümesi zordur.

- Cüce vatoz yavruluğundan yavruları çıkarmak için acele etmeyin, eğer kendiniz çıkarmaya çalışırsanız mutlaka yavrulara zarar verirsiniz, zamana bırakın ve kendiliğinden yavrular çıkmaya başlasın.

- Cüce vatoz akvaryumlarında özellikle yavrulama zamanında en sık görülen hastalıklardan bir tanesi beyaz benek hastalığıdır. Bu hastalığın tedavisi oldukça zordur ve bir çok canlı kaybına neden olabilir. Üretim akvaryumlarınız da bu hastalığa yakalanmamak için mutlaka ısı değişimlerine karşı oldukça dikkatli olmalısınız. Su değişimi sırasında, yeni eklenen suyun sıcaklığı ile akvaryumun sıcaklığı birbirine yakın olmalıdır.

    0 CEVAP
    29.461 GÖRÜNTÜLENME
Henüz cevap yazılmamış, ilk yanıtı siz yazarak yardımcı olun.
Bu soruya cevap yazabilmek için oturum açmalısınız.